Image Effect

Bar te očekuje

Ne propustite da posjetite...

...

Znamenitosti našeg kraja

znamenitosti

STARI BAR

Stari Bar je kulturno i istorijsko naslijeđe grada Bara. Udaljen je od mora oko 4 kilometra i predstavlja ostatak živopisne istorije koja se odvijala na ovom području. Vjekovima je bio centar kulturnih, religioznih i trgovinskih dešavanja u ovom dijelu Mediterana. Starobarska tvrđava i čaršija su danas omiljeno mjesto brojnih posjetilaca iz čitavog svijeta i nezaobilazan dio turističke ponude Bara.

Znamenitosti

AKVADUKT

Akvadukt u blizini Starog Bara je nezaobilazni dio istorije grada. Izgrađen je između 16. i 17. vijeka i u čast njegovog podizanja je zasađeno 1,000 stabala masline. Nakon zemljotresa 1979. godine jepotpuno obnovljen i savršeno je mjesto za razglednicu sa ljetovanja.

znamenitosti

SAHAT-KULA

Riječ je o kuli iz srednjevjekovnog ili venecijanskog doba, koja je prepravljena u monumentalni orijentalni spomenik. Sahat-kula je vakuf (zadužbina) Jahja-age Ibrahima Osmanova, koji je 1753. obnovio kulu, i dao da se postavi sahat na njoj. U zemljotresu 1878. je ozbiljno oštećena, da bi bila obnovljena poslije zemljotresa. Satni mehanizam ugrađen je 1987. godine. Sat je u funkciji.

znamenitosti

STARA MASLINA

Stara maslina je stablo evropske masline za koje se veruje da je najstarije stablo svoje vrste u Evropi i jedno od najstarijih u svetu. 1957. godine zaštićeno je zakonom i proglašeno za spomenik prirode.

2015. je sprovedena naučna analiza tkiva drveta, koja je pokazala da je ova maslina stara 2240 godina. U
prošlosti je dva puta stradala u požaru, ali se oba puta oporavila i još uvek rađa. Interesovanje za Staru maslinu je sve veće i svake godine je poseti veliki broj turista iz celog sveta.

znamenitosti

MASLINJAK DŽIDŽARIN

Džidžarin je jedan od najvećih, najljepših i najvrednijih maslinarskih kompleksa u Baru, do kojeg se ne može doći automobilom, već za sada samo pješačenjem preko stare kaldrme koja vodi kroz maslinjake, na par stotina metara od zidina Starog grada. Spomenička i ambijentalna vrijednost Džidžarina, zajedno sa ostacima starog grada Bara, kamenim mostovima i mlinovima, jedna je od posebno interesantnih turističkih mikrocjelina.

ZNAMENITOSTI

KESTENOVA ŠUMA

Na panoramskoj ruti „Izmedju dvije čarobne obale“ krije se bajkovito mjesto za izlet ili kraći predah od vožnje – kestenova šuma u Livarima. Interesantno je da je većina stabala kestena staro preko 100 godina. Doživite prirodu barskog zaledja!

ZNAMENITOSTI

VINOGRADI I
VINSKI PODRUMI

Kultura gajenja vinove loze u Crnoj Gori datira još iz predromanskog perioda. U doba ilirske države na tlu današnje Crne Gore, vinova loza se gajila na obalama Skadarskog jezera. Zanimljivo je da je Kralj Nikola uveo i zakon prema kome je svaki mladoženja morao dokazati da je prije stupanja u brak, ako je bio iz nekog vinogradarskog kraja Crne Gore, a već prema svom imetku, zasadio od 100 do 1000 čokota vinove loze.

ZNAMENITOSTI

ZAVIČAJNI MUZEJ

Zavičajni muzej u Baru, nekadašnja ljetnja rezidencija kralja Nikole, je jedan od arhitektonskih i istorijskih simbola grada. Smješten uz more, ovaj spomenik kulture se sastoji od Velikog i Malog dvorca, kula stražara, dvorske kapele i jednim od najljepših parkova na crnogorskoj obali.

ZNAMENITOSTI

SKADARSKO JEZERO

Nalazi se na jugoistoku Crne Gore, u kotlini koju od mora odvaja planina Rumija. Dužina jezera je 50 km, a širina 14 km.

Brodićima se organizuju izleti – krstarenja Skadarskim jezerom. Bogata flora i fauna, kulturno-istorijski spomenici, živopisna naselja, kao i prilika da se probaju domaći specijaliteti: šaran, ukljeva, loza, čuveno crmničko vino vranac, poseban su doživljaj. Osobenost je i kasoronja, biljka sa jestivim plodom, koje ima samo na Jezeru.

Check Availabity

1 Room , 1 Adult , 0 Children
Rooms
Adults
Childrens